onsdag 31 januari 2018

EN DAG I COLOMBO

Vi börjar morgonen med att åka till sjukhuset. Väl där undrar överläkaren varför vi är där, då det är full moon poya day och vi borde vara lediga. Vi undersöker några patienter, får lite undervisning av bästa Dr. Sharma (typ så man uttalar hans namn iaf) men bestämmer oss sedan för att gå då han är ensam på avdelningen för att många läkare är lediga och han ödmjukt förklarar att han inte riktigt kommer ha tid för oss idag.


Vi bestämmer oss för att gå till rooftop baren som våra australiensiska kollegor berättat om, och blir inte besvikna.


Efter en riktigt nice simtur och lite häng i solen går vi till det hippa kafét nedanför, beställer iskaffe och pluggar på saker vi blivit undervisade. Och förundrar oss över hur jäkla bra vi har det. Galet egentligen hur privilegierad man är som har möjlighet att göra detta, bara för att man råkar vara född på rätt ställe i världen med de rätta förutsättningarna.


Jag går till någon salong och trådar ögonbrynen (de blir smalare än jag önskar men äh, hår växer väl). Köper också en ny, tunn klänning för att slippa rinna bort i värmen. Vi går ner till vattnet, kollar på tågen och funderar på vad vi ska göra näst.


Vi får syn på något te-ställe vilket visar sig vara värsta te-loungen med något som skall vara riktigt bra Sri Lankesiskt te. Vi blir bjudna på fyra koppar te och två koppar kaffe, jag handlar en burk kryddigt kaffe och Sigge handlar te.

Utanför te-stället hittar vi tuktuk-chauffören Nissan, funderar på att ta oss till Gangaramaya-templet för att se full måne-festen men han övertygar oss att åka till Kahlani-templet som ligger 15km bort pga att festen är mycket större där. Det slutar med att vi spenderar hela kvällen med Nissan ("yes, my name is just like the car!") som berättar diverse buddhistiska stories för oss och förklarar var bilderna kommer ifrån. Det här med religion är väldigt fascinerande för mig, och trots min ateism kan jag tycka att buddhism ändå verkar va en rätt öppen och kärleksfull religion med mycket livsåskådning och intressanta förklaringsmodeller. Vissa ritualer är dock väldigt märkliga och jag kan tycka att hela grejen ibland känns väldigt kommersialiserad med alla gåvo-, penga- och gulddonationer till templena. Hårstrån från Buddha ligger på en liten kudde inne i en gigantisk guldkupa och man försöker övertyga oss om att en bild som helt klart är målad nog visst är ett foto som någon pilot tagit på den som ska bli nästa Buddha uppe i himlen. I det skedet fnissar jag nog lite inombords och tänker att det nog får vara nog med tempel för en liten stund framöver.

Den stora fullmåneparaden var olyckligtvis igår men en elefant är kvar och lufsar omkring och äter kokosnötter och blad. Första gången i mitt liv jag ser en elefant och jag är totalt begeistrad.


Nissan kör oss hemåt och efter lite tuktuk-problem ber vi honom stanna vid ett Sushi-ställe för att vi är utsvultna. Det visar sig vara svingod sushi och vi njuter av varje tugga. Vi handlar lite och sätter oss sedan i nästa tuktuk som tar oss hem.
Det var en dag i Colombo. Så mycket upplevelser varje dag i denna stad. Och jag trivs så himla bra.

Inga kommentarer: