tisdag 2 januari 2018

BRING IT, 2018

Halå världen! Jag är tillbaka. I bloggeriet det vill säga. Tre månader total tystnad har denna blogg skådat, men nu skall det bli ändring i den saken. Ett nytt år kändes sådär passande symboliskt för att väcka denna blogg till liv igen. Eventuellt kommer jag glömma bort att jag börjat blogga igen så starten kanske blir lite trög. Men jag har märkt hur viktig bloggen varit för min egen skull - mycket av det jag annars skulle ha glömt under dessa många, långa år finns nu nedskrivet.

2017 var ett förbaskat fint år. Det må jag säga. Det är med glädje jag blickar framåt mot 2018, tror detta år kommer spela i samma liga. Får man hoppas i alla fall.

Men först - en tillbakablick på det 2017 som inte finns dokumenterat i bloggen.Hösten i Uppsala var en fin en. Inledde med några veckor Uppis innan jag spenderade Oktober månad i Visby på Gotland med min vän Matilda. Inne i veckorna var vi i Visby och de flesta helger åkte vi hem till Uppsala. En helg under Oktober fick jag äran att fota Medicinarbalen, en riktigt kul kväll med jäkligt snygga människor.En av helgerna i Oktober tog jag mig också upp till Umeå för NH, Nationella Helgen med IFMSA. Jag gick på POP-möten - POP står för "Psykisk Ohälsa Projektet" och riktar in sig på att motverka psykisk ohälsa bland unga, minska stigma kring att prata om psykisk (o)hälsa samt vägleda till hjälp. Detta projekt har jag senare kommit att bli ordförande för i Uppsala, och vår verksamhet kommer att köra igång ordentligt under 2018 då vi kommer att åka ut till högstadieskolor i Uppsala och föreläsa/ordna en interaktiv workshop kring ämnet. Vi planerar även att ordna föreläsningar för universitetsstudenter, då psykisk ohälsa är extremt vanligt förekommande hos denna grupp av människor. Läkarstudenter i mycket hög grad.

Umeåhelgen var en mycket minnesvärd helg, av många olika orsaker. Jag kom i kontakt med psykisk ohälsa på flera olika sätt, och denna helg har i många avseenden blivit symbolisk för mitt engagemang kring detta växande samhällsproblem. Hade också jävligt kul hos Heidi, som jag bodde hos, alltid lika trevligt att hänga med den bruden.
Månaden som jag spenderade på Gotland var så himla fin och lärorik. Jag trivdes som fisken i vattnet på lasarettet i Visby, och hade för det mesta grymt bra handledning vilket gjorde min allra första placering till en mycket minnesvärd en. Jag lärde mig väldigt mycket, både om stroke och neurologi. Jag blev dessutom mycket bekvämare i min kandidat-roll. Fick även utföra - läs: blev smått tvingad till att göra - min första lumbalpunktion (!!), vilket typ var placeringens höjdpunkt. Har varit livrädd för den dag jag blir tvungen att utföra detta då att sticka folk är något jag har lite av en fobi för - och att klara av detta som en liten T5:a är något jag är otroligt stolt över. Har senare förstått att detta är något som många AT-läkare inte ens fått öva på...

Visby är ju en jäkla pärla till stad och jag njöt verkligen av varje sekund jag spenderade där, kunde gå runt i staden efter praktiken och bara ta in allt det vackra. Hade dessutom det astrevligt tillsammans med Matilda.


Under November praktiserade jag på akuten i Uppsala, vilket var svinkul. Fick verkligen lära mig att handskas med patienter och kände att jag fick en mycket större säkerhet i "läkar-rollen" än jag tidigare haft. Känner nu att jag har verktygen att handskas med de mest grundläggande delarna av ett patientmöte, och att dessutom märka att man trivs skitbra i rollen har verkligen fått mig att känna mig så himla nöjd över mitt yrkesval.

Fick även praktisera ett pass på ambulansen, vilket också är en av de stora höjdpunkterna skolmässigt under detta år. Även om man som läkare inte jobbar på ambulans var det så himla lärorikt och kul att få se hur ambulansvårdare jobbar. Gick därifrån med en känsla att jag typ kunnat byta bransch. (Kommer nog fortsätta på läkarspåret though, men det var en himla trevlig upplevelse.)


Under November var det också dags för Preklin-festen (läkarnas största terminsfest) - denna gång var det min klass som hade "huvudrollen" i spektaklet, och det var en väldigt rolig dag. Vi sprang runt på stan iförda knallrosa panterdräkter och neonrosa fjäderboor. It was a good day.Åkte och hälsade på Linn nere i Helsingborg under slutet på November och hade det gött. Vi hann även med en dygnsresa till Köpenhamn, som verkligen livade upp en annars ganska tråkig period (skolan var tråkig just då och det hände i allmänhet väldigt lite i Uppsala). Jag hoppas att jag ska få till en ytterligare Skåne/Köpenhamns-resa under våren. Köpenhamn har kommit att bli en favorit och jag skulle gärna utforska staden då det inte är minusgrader som det varit under mina två senaste, och enda, vistelser.
I början på december firade vi Finland 100 år med en jubileumsbal där jag återigen agera fotograf. Det blev en trevlig kväll och jag kände mig för en gångs skull lite extra finländsk.2017 har traditionsenligt avslutats hemhemma i Österbotten (efter en jäkla massa plugg och ett stycke tenta). Kom hem dagen innan julafton, efter en förjävlig resa (båt + onnibus upp från Åbo, never again). Firade en mysig julafton hemma, var på en superlyckad sittning under juldagen och har i allmänhet bara slappat här hemma under årets sista dagar. Nyåret blev traditionsenligt inte särskilt extraordinärt haha, men jag fick i alla fall hänga med två av mina favoritbrudar (ja, och Tobias förstås hehe).

Imorgon åker jag tillbaka till Sverige igen, med en hektisk månad framför mig - jag ska flytta ut från min gamla lägenhet på onsdag, jag ska tentaplugga och skriva en tenta samt hinna med en del fest innan nästa äventyr drar igång i slutet av denna månad. Men mer om detta i ett annat inlägg (redig cliffhanger vettja). Ska försöka hinna få till ett inlägg om mina mål för året under de kommande dagarna - stay tuned!

4 kommentarer:

Mindy sa...

Vad KUL att du är tillbaka i bloggvärlden! Jag gillar din blogg! Och jag måste säga att jag blev jätteglad att höra att du är involverad i POP-projektet, det är så otroligt viktigt att sprida information och arbeta förebyggande med psykisk ohälsa (underförstått att sjukvårdsarbetet inom psykisk ohälsa är viktigt, förstås). Lycka till med det, och ha ett riktigt bra år 2018! :) KRAM

Jennie sa...

Tack Mindy, känns riktigt najs att vara tillbaka! Ja, håller med i allt du säger - detta projekt är verkligen något jag brinner för. Hoppas du har det superbra och får ett fint 2018 du med! Kramis!

Aidai sa...

YES!!! Som jag väntat att du sku börja blogga igen! :)

Jennie sa...

Ida: Va KUL! Känner mig varmt välkomnad tillbaka! :)