måndag 15 maj 2017

second hand är det nya nya

Halå! Som jag nämnde tidigare har jag ju övergått till att bara handla kläder/grejer second hand. Eller i varje fall så långt det går. Underkläder vill man kanske handla nya (lol). Tycker det är så jäkla onödigt att vi köper nytt och nytt och nytt, när det finns mängder av grejer som andra inte använder längre och som dessutom är mycket billigare. Det är inte hållbart att vi konsumerar kläder som vi gör, och att varje plagg vi köper är nytt. Många vintage plagg från 80-90 talet som hållit till dagens läge är dessutom mycket mer hållbara än plagg man kan köpa på H&M och Gina Tricot idag. Har de hållit i 30 år så håller de länge till. (Dessutom är de ofta så mycket snyggare än nya plagg).

Älskar second hand för att man aldrig riktigt vet vad man kommer att hitta. Tycker att plagg i vanliga butiker lätt blir väldigt tråkiga och ser likadana ut. Trender kommer och går och efter en stund är plagget man köpt otroligt otrendigt. Hur många gånger har man inte gått i den fällan och det resulterat i en hög med plagg som är använda några gånger men som man tröttnat på redan. Så onödigt.

Med det sagt har jag eventuellt shoppat ohållbart många second hand plagg på senaste tiden, haha. Förra helgen var vi som sagt på en bakluckeloppis där jag fyndade en hel del och även denna helg åkte vi ut till Nacka där det var marknad och såldes mängder av snygga plagg. Ska chilla lite med shoppingen, för även om det är bättre än att köpa nytt och det inte kostat mig särskilt mycket så är det onödigt att äga plagg man inte hinner använda. Tänkte i alla fall visa upp några plagg jag hittat på senaste tiden och kanske inspirera er till att shoppa mer second hand!

Dessa bilder visade jag redan förra veckan, men de snygga röda byxorna hittade jag i en second hand affär på söder och byxorna på den nedre bilden hittade jag på bakluckeloppiset.

Denna keps var ett jäkla fynd alltså. Låter kanske lite märkligt men jag hittade den seriöst på en gräsmatta och tyckte den var svinsnygg så den fick följa med. Det var alltså nån som tappat den, det var inte som att jag stal den (hehe). Den är i blå sammet och bara allmänt ball. Finders keepers. Den mysiga, röda tröjan hittade jag på ett loppis här i Uppsala för någon månad sen.

Sorry för den töntiga bilden men dessa apsnygga Marshall-lurar köpte jag second hand på appen Plick som jag brukar använda mig av rätt så frekvent. De fungerar som en dröm, ljudet är skitbra och jag fick dem för en relativt billig peng jämfört med nypris. Winwinwin.

Den sportiga nättröjan fyndade jag för några enstaka kronor på marknad, glittriga toppen och vintage-jeanskjolen hittade jag på bakluckeloppiset. Mina favoritjeans på första bilden köpte jag på Beyond Retro. Älskar dessa plagg! Kjolen är också en av mina absoluta favoriter och kostade mig hela 20 kronor.

Jag älskar ju 90-talsmode och Calvin Klein-tröjan skriker verkligen 90-tal med strasstenarna. Har använt den orimligt många gånger redan, också ett av mina favoritplagg. Sammets-historian på den andra bilden är nog egentligen en kofta/kavaj och jag kommer nog mest använda den så, men med ett par shorts eller en kjol under så fungerar den finfint som någon typ av klänning också.


Denna drömmiga klänning hittade jag också på marknaden igår. Tycker den är så jäkla snygg, dock väldigt kort så jag funderar på att försöka hitta en tight svart kjol att ha under det genomskinliga för att förlänga den litegrann. Avskyr när klänningar är för korta, jag går konstant och drar i dem och känner mig obekväm. Annars fungerar klänningen som en topp också om man viker upp den lite, eller så kan man ha en annan kjol ovanpå.

Tycker att marknader och storloppisar är allra roligast att gå på eftersom man verkligen kan fynda saker till otroligt billiga priser. Där kan man också hitta annat än kläder. Beroende på var man bor kan det förstås vara mer eller mindre svårt att shoppa second hand, men man brukar kunna fynda på de mest oväntade ställen ibland. Det är lite som en skattjakt, hehe. Förutom att hitta marknader så tycker jag att second hand-appar är otroligt fiffiga; t.ex. Plick som jag nämnde tidigare. Finns också en app vid namn Schpock som jag inte provat. Är dock inte säker på om det säljs så mycket på dem i Finland, men vi kanske kan sprida trenden? Angående Second Hand shopping i Stockholm har jag inte bäst koll, men jag gillar Beyond Retro (trots att det kan vara dyrt ibland), Humaniora är riktigt bra och Stadsmissionen har jag hört bra om. När jag blivit mer rutinerad kan jag skriva ihop en mer utförlig Second Hand-guide för Stockholm. Mera Second Hand till folket!!

3 kommentarer:

Karin Wikingsson sa...

Såå snygg! Gröna toppen och jeanskjolen var ju to die for!!!

Karin Wikingsson sa...

Såå snygg! Gröna toppen och jeanskjolen var ju to die for!!!

Jennie sa...

Karin: Tack Babe!! Ja älskar verkligen de plaggen :)