torsdag 10 april 2014

"Cheese"cake med gott samveteBakade dessa små kakor för några dagar sen. Gillade verkligen konsistensen! Det häftiga med dem är att de är totalt socker-, gluten- och laktosfria, och behöver inte någon ugn. Raw food alltså! De är nästan veganska bortsett från gelatinet jag var tvungen att lägga i hallonblandningen, då jag inte hade lust att köpa en liten påse chia-frön för 10euro. Skulle dock ha varit godare utan gelatinet. Nästan gång ska jag nog satsa på agave-sirap också istället för honung, gillar inte honungssmaken så mycket. Riktigt goda var de ändå!

Kopierar receptet och beskrivningen från roethlisbergers blogg (har modifierat några grejer jag ändrade på):

RAW CHEESECAKE

Botten:
1,8 dl nötter (jag tog 1 dl saltade pistagenötter och en knapp dl hela mandlar)
0,6 dl dadlar (ca. 8 st)
1 liten nypa havssalt
lite vatten
Fyllning:
3 dl cashewnötter
0,9 dl citronjuice
0,9 dl agave el. honung
0,9 dl kokosolja
(1/2 msk vanillpulver, använde inte detta)
(+en skvätt vatten om det behövs för att mixa)
Topping:
100g hallon
1 msk chiafrön (/gelatin)
Gör såhär:
1. Släng nötter, salt och dadlar i en mixer. Blanda nötter och dadlar tills du har en någorlunda jämn “gegga” (man får stoppa mixern då och då och peta ner från kanterna. Lite nöt-krisp vill man gärna ha kvar, så “övermixa” inte)
2. Fördela nöt- och dadelblandningen i botten av 8 silikonformar (använder du en stor “vanlig” kakform kan du med fördel strö lite kokosflingor i botten av formen, för att sedan lättare få loss cheesecake’n).
3. Släng alla ingredienser till cheesecake-fyllningen i mixern och blanda väl. Ha i vatten om det behövs (försök att ha i så lite vatten som möjligt.) Häll blandningen ovanpå bottnen i formarna (eller formen).
4. Placera i frysen för en timme eller så.
5. Mixa hallonen till en puré med en stavmixer. Häll i chiafröna och låt stå i 5-10 minuter. Häll sedan toppingen över kakorna (/kakan) som nu varit i frysen 1 timme. Ställ tillbaks i frysen och förvara dem där. Plocka fram en kvart före servering så de får mjukna lite, strö över hackade pistagenötter och NJUT.

Inga kommentarer: